1. LGC PT programları için hangi uluslararası standartlar geçerlidir ?
LGC marka tüm Yeterlilik Test-PT programlarımız uluslararası ISO/IEC 17043 ve ISO 13528 standartlarına uygun olarak yürütülmektedir. LGC, yeterlilik testlerinin sağlanması adına Birleşik Krallık Akreditasyon Servisi (UKAS) tarafından da akredite edilmiştir.
2. PT programları nasıl organize edilmektedir ?
LGC marka Yeterlilik Testleri; bireysel programlar, raporlama, müşteri hizmetleri ve teknik fonksiyonları kapsayacak şekilde Program/Plan Koordinatörlerine bağlı ekipler tarafından yönetilir. Bazı programlar için, planın etkin bir şekilde işletilmesinde gerekli tüm bilgi ve uzmanlığın sağlanması hususunda harici danışmanlar da kullanılabilmektedir.
3. Yeterlilik Testleri-PT çevrimlerine nasıl katılabilirim ?
Katılımcıların, kendi çalışma alanlarına en uygun programlara katılmaları önerilmektedir. Gerektiğinde, bizler ile iletişime geçerek, hangi planın katılımcılar için en uygun olduğu konusunda tavsiye verilebilmektedir. Yıl boyunca yapılması planlanan her program için; numune içeriklerini, gönderim ve raporlama tarihlerini kapsayan bir başvuru formu mevcuttur. Katılımcılar, katılmak istedikleri programları belirterek ilgili başvuru formunu doldurmaya davet edilmektedir. Doldurulan başvuru formu ile sipariş ve gönderim işlemleri tarafımızca yürütülmektedir. Numuneler gönderilmeden önce sizlere gönderim ve raporlama tarihleri hakkında bilgileri içeren e-posta iletilmektedir. Son raporlama tarihinden yaklaşık bir hafta önce analiz sonuçlarınızı sisteme girebilmeniz adına hatırlatma mesajı gönderilmektedir. Yeterlilik test programlarında yılı boyunca herhangi bir değişiklik gerçekleşirse, bu konuda katılımcılar bilgilendirilmektedir.
4. Laboratuvarımın gizliliğini garanti edebilir misiniz ?
Yürütülen test programlarında her bir katılımcıya özgü bir laboratuvar referans numarası (Lab ID) tahsis edilmektedir. Bu numara, katılımcı laboratuvarların kimliklerini açığa çıkarmadan sonuçların raporlanmasını sağlamaktadır.
5. Yeterlilik Testlerine ne sıklıkla katılmam gerekiyor ?
Bir laboratuvarın yeterlilik testine katılması gereken sıklık; TÜRKAK tarafından belirlenmiş programlara ek olarak, kullanılan diğer kalite araçları, yürütülen iş hacmi ve ölçümlerle ilgili risk gibi her bir laboratuvara özgü ve çok çeşitli faktörlere bağlıdır. Her bir laboratuvarın farklı ihtiyaçları olabilir ve buna bağlı olarak katılım aralığı farklı olabileceğinden dolayı LGC tarafından sağlanan programlar esnek katılım sağlar.
6. Yeterlilik Test numuneleri nasıl paketlenir ve taşınır ?
Tüm Yeterlilik Test numuneleri, prosedürde belirtilen taşıma koşullarına göre uygun bir şekilde paketlenmektedir. Numunelerin tamamı tarafımızca kontrol edildikten sonra sizlere uygun taşıma ve saklama koşullarında gönderilmektedir. Paket katılımcılar tarafından teslim alınıncaya kadar bu süreç tarafımızca kontrol edilmektedir. Yeterlilik Testleri hakkında herhangi bir sorunuz olması durumunda bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
7. Test numuneleri stabilitesi zaman, mesafe ve sıcaklıktan nasıl etkilenir ?
Test numunelerinin tümü belirtilen depolama sıcaklıklarında, en az yeterlilik test süresi boyunca stabil kalmaktadır. Araştırmalar, teslimattan sonraki gün test edilen test numunelerin analiz sonuçları ile son geçerlilik tarihinde test edilenler arasında önemli bir fark olmadığı; ek olarak sonuçların, katılımcı ülkelerin iklim koşullarından etkilenmediği görülmüştür.
8. Test numunelerini analiz etmek için özel yöntemler kullanmak gerekir mi?
Aksi belirtilmedikçe, test numuneleri katılımcıların çalışmalarına uygun olan herhangi bir yöntem kullanarak analiz edilebilir. Katılımcıların, sonuçlarını raporlarken kullandıkları yöntemleri belirtmeleri gerekmektedir.
9. Sonuçlarımı belirli bir zaman çizelgesinde bildirmek zorunda mıyım?
Tüm test numuneleri için, sonuçların zamanında sisteme eklenebilmesi ve bu sonuçların değerlendirilmesi adına son raporlama tarihi belirlenir. Tüm katılımcıların test raporlarına zamanında ve eksiksiz bir şekilde ulaşabilmeleri adına bu tarihten önce LGC Portal sistemine analiz sonuçlarını girmeleri gerekmektedir. LGC Portal sisteminin açıklandığı videoya www.referanskimya.com/lgc-pt/ linkinden ulaşabilirsiniz.
10. Sonuçlarımı PORTAL kullanarak nasıl raporlamalıyım?
Yeterlilik Test numunelerinin analiz sonuçları elektronik raporlama yazılımımız PORTAL üzerinden yürütülmektedir. Katılımcılar sonuçlarını bildirmek istediğinde https://portal.lgcstandards.com/login linki ile sisteme giriş yapabilirler. Daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa destek ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz: E-posta: pt@referanskimya.com. Sonuçlar, program açıklamasında detaylandırılan formatta ve birimlerde açıkça rapor edilmelidir. Analiz değerlerinizi Portal sistemine yüklerken; kullanacağınız sayı formatını "My Account-Set regional settings" kısmında listelenen seçeneklere göre önceden belirleyebilirsiniz. Raporlama tarihinden sonra, tamamlanan ve sisteme yüklenen sonuçlarda herhangi bir değişiklik yapılamamaktadır. Ancak, son raporlama tarihinden önce sonuçlarda herhangir bir değişiklik yapılmak istendiğinde, bu durum çevrim tarihi bitene kadar PORTAL sistemi üzerinden düzeltilebilir.
11. Portal sistemine kaç tane sonuç bildirebilirim?
Her katılımcı aynı numune için en fazla 13 farklı sonuç girebilmektedir, bu sonuçlardan tercih ettiğiniz bir tanesi raporlamaya aday gösterilmektedir. Aday gösterilmiş sonuçlar veri kümesinin istatistiksel analizine ve uygun şekilde z performans değerlendirmelerine dahil edilirken, aday gösterilmemiş sonuçlar dahil edilmemektedir. Bu sebeple farklı yöntemler kullanılarak ''nominated'' sonuçlar elde edilmelidir. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için Portal sistemi üzerinden ulaşılabilen PORTAL Kullanıcı Kılavuzunu inceleyebilir ve bizimle pt@referanskimya.com posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.
12. Raporlama için son tarihi kaçırırsam sonuçlarım rapora dahil edilebilir mi?
Katılımcılardan, sonuçlarının istatistiksel analize ve raporuna dahil edilmesini sağlamak için teslim tarihinden itibaren yaklaşık bir ay verilmektedir. Çevrim kapanış tarihinden sonra alınan sonuçlar, test raporunun zamanında ve eksiksiz şekilde gönderilebilmesi adına, rapora dahil edilmemektedir.
13. Sonuçlarımı puanlamanın amacı nedir?
Test edilen parametreler için atanan değer tespit edildikten sonra, katılımcı laboratuvarlar, sonuç ile atanan değer arasındaki farka göre değerlendirilir ve bu fark, z puanı adı verilen bir performans puanıyla gösterilir. Bu, yeterliliği izlemek ve gerektiğinde bir geliştirme programını uygulamak için anahtar olan basit ve tutarlı bir performans ölçütü sağlar.
14. Sonuçlarımı nasıl yorumlayabilirim?
Nicel incelemelerde, katılımcı performansı z puanı kullanılarak değerlendirilir ve sonuç için yorum yapılır: |z| ≤ 2.0 = Geçerli sonuç, 2.00 < |z| < 3.00 = Şüpheli Sonuç, |z| ≥ 3.00 = Yetersiz Sonuç
Nitel ya da yarı nitel incelemelerde, katılımcılar atanan sonuç veya sonuç aralığına göre doğru/hatasız olarak değerlendirilr ve geçerli bir performansa sahip olabilir.
15. Z performans puanının avantajları nelerdir?
• Sonuçlar, yorumlanması ve anlaşılması kolay bir biçimde ifade edilebilir.
• Genel performansı göstermek için sonuçlar grafik veya tablo şeklinde özetlenebilir.
• Performans puanı, katılımcıların kendi sonuçlarını diğerleriyle doğrudan karşılaştırmalarını sağlar.
•Tutarlı istatistiksel değerler uygulandığında, performans puanı, katılımcıların zaman içindeki kendi performanslarını izlemelerine olanak sağlar. Herhangi bir performans puanını, genel sonuçlar ve laboratuvarın kendi kalite kontrol ölçümleri bağlamında yorumlamak önemlidir.
16. Zayıf/Yetersiz performansımın nedeni ne olabilir?
Bir laboratuvarın almış olduğu tek bir kötü sonuç, genel performansının göstergesi olmamakla beraber, aynı şekilde tek bir iyi sonuç da genel laboratuvar performansının bir göstergesi değildir. İdeal olarak, potansiyel sapmayı veya tekrarlanan yetersiz sonuçları tespit etmek için test sonuçları zaman içinde izlenmelidir. Tek bir kötü sonucun olası birçok nedeni vardır. Bu nedenle, test şemalarının sonuçlarını iç kalite kontrolü,onaylanmış metotların ve referans malzemelerin kullanımı dahil olmak üzere kalite güvence programı bağlamında yorumlamak önemlidir. Bir test şemasında, zayıf performansa sebep olabilecek analitik ve analitik olmayan hataları içerebilen sayısız potansiyel neden vardır.
ANALİTİK HATALAR
• Kalibrasyon /cihaz problemleri
• Ekstraksiyon / temizleme
• Girişimler / matris efektleri
• Teşhis kitleri / reaktifleri
• Analist / yöntem performansı
ANALİTİK OLMAYAN HATALAR
• Hesaplama / transkripsiyon
• Raporlama formatı / birimleri
• Kötü / yanlış depolama
• Test malzemesi kusurları
17. Raporumu nasıl teslim alacağım?
Sonuçların istatistiksel olarak değerlendirilmesinin ardından, raporlar genellikle web sitesinde, çevrim tarihinden itibaren 4 ila 10 iş günü içinde yayınlanmaktadır. Rapor hazır olduğunda katılımcılara e-posta ile bildirilmektedir. Raporların içeriği, şemadan şemaya değişmekle birlikte, test malzemelerinin bileşimi, atanan değerler ve katılımcıların sonuçlarının tablo ve / veya grafik gösterimlerini içerir.